Update 5 maart: coronavirus en volleybal

Op de website van de Nevobo vind je de meest recente berichtgeving over de eventuele gevolgen van het coronavirus voor de volleybalcompetitie.

In verband met het coronavirus ontvangt de Nevobo vragen over het al dan niet doorgaan van wedstrijden en hoe te handelen bij wedstrijden.

Wedstrijden gaan door
Zodra het advies van het RIVM leidt tot maatregelen vanuit de (lokale) overheid die ook van invloed zijn op volleybalwedstrijden, maakt de Nevobo dat uiteraard direct kenbaar. Tot die tijd volgen zij de lijn dat wedstrijden WEL door kunnen gaan.

RIVM breidt advies uit (update 5 maart RIVM)
Nu in Nederland ook diverse besmettingen zijn vastgesteld, geeft het RIVM aan:

Heb je koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

  • China (inclusief: Macau en Hongkong)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië.

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

Vermijd risico’s
Het spreekt voor zich dat de Nevobo van je verwacht dat je in geval van bovenstaande ook niet aan wedstrijden meedoet dan wel volleybalgerelateerde bijeenkomsten of een vereniging bezoekt.

Advies: geen handen schudden, high fives en basishygiëne
Daarnaast adviseren ze om handcontact zoveel mogelijk te vermijden, waaronder het handen schudden voorafgaand en na afloop van de wedstrijden voorlopig achterwege te laten. Wens op een andere manier de tegenstander en officials een prettige wedstrijd. Datzelfde geldt voor het bedanken na afloop.

Probeer verder zoveel mogelijk de hygiënemaatregelen in acht te nemen. Gebruik eigen spullen. Denk aan bidon / scheidsrechtersfluitje etc.

Basishygiëne
De Nevobo raadt sporters en publiek aan extra te letten op de basis hygiëne. Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:
– Was je handen regelmatig
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
– Meer informatie lees je op de site van het RIVM.

Vragen?
Het RIVM heeft een Q&A opgesteld waarmee de meeste vragen rondom het coronavirus worden beantwoord. Echter kan het zo zijn dat je een volleybalspecifieke vraag hebt die met bovenstaande informatie niet wordt beantwoord. Neem in dat geval contact met de Nevobo op via: service@nevobo.nl.